Wijnhuis Francesco Versio

Als zoon van een leraar uit het ‘borgata’ / gehucht Albesani, dicht bij het dorp Barbaresco Neive, studeerde de jonge Francesco Versio in 2005 af aan de wijnschool Umberto 1 van Alba en in 2009 aan de universiteit van Turijn, gespecialiseerd in wijnbouw. Hij werkte kort bij Terre di Barolo voordat hij in juni 2011 bij Bruno Giacosa kwam als oenoloog.

Zijn familie bezit een klein landgoed van twee kleine percelen met oude wijnstokken in de ‘comune’ van Neive: een in de wijngaard van San Cristoforo, geplant in 1969; de andere, Currà, nog ouder, ligt onder San Cristoforo. Beiden liggen op het zuidwesten en kijken uit over het dorp Barbaresco; beide werden verhuurd tot 2012. De ‘terreno’ van San Cristoforo is meer kalkhoudend / kalkhoudend en geeft frisheid en parfum; die van Currà is meer sabbioso / sandier en geeft een warme zachtheid aan de wijn.

In 2013 bottelde Francesco slechts 20 hl van zijn eerste Barbaresco uit hun twee wijngaarden, met een opbrengst van circa 30 hl / ha, in de kelderkelder van het ouderlijk huis. Hij gaf zijn verdiensten uit aan een nieuwe temperatuurgeregelde roestvrijstalen tank – het bedieningselement dat alleen in noodgevallen mag worden gebruikt – en een grote Stockinger botte grande. De vinificatie is traditioneel, met lange maceraties op de schil wanneer de oogst dit toelaat; de wijnen worden altijd gebotteld met ca. 25 mg vrije zwavel.

De oogst van 2014, geproduceerd van fruit uit de wijngaard van Neive in San Cristoforo, daalde met 50% vanwege de oogst en omdat hij de wijngaard Currà herplant (met 60% Lampia, 30% Michet en 10% Picotener). Vintage 2015 werd ook gemaakt van de enkele, kalkhoudende wijngaard van San Cristoforo. Vanaf vintage 2016 heeft Francesco fruit gekocht van een nabijgelegen wijngaard in Neive, Tetti / Cotta.

In 2017 verwierf hij een kleine ESE-wijngaard in Borgata Pamparato, tussen Dogliani en Belvedere Langhe, op 500 m boven de zeespiegel, van waaruit hij Dogliani DOCG maakt en misschien te zijner tijd wat Langhe Nebbiolo … er zijn ook plannen om te investeren in een andere botte grande & cement tank!

Renato Pergola

Puro amore ❤️ per i vini 🍷 italiani 🇮🇹

Ik ben Renato en eigenaar van Zio Vino. Met een enorme liefde en passie voor Italiaanse wijnen verwelkom ik u graag bij ons in de winkel.

Kom gerust tijdens de openingsuren eens langs of maak een afspraak om na de openingsuren onze topwijnen te komen bewonderen en proeven!

Saluti
Renato


Zio Vino logo

Zio Vino 🇮🇹

Open van woensdag t/m zaterdag tussen 10u & 18u

Adres: Dorp 10/1, 2230 Herselt

Gsm: +32 476 40 22 95
Mail: welkom@ziovino.be

BTW: BE0893.030.401
BNP Paribas Fortis 31 001 537 164 555

Naar boven

Created with ❤️ by Digital Work
Privacybeleid
©2022 ZioVino.be