Wijnhuis Franz Haas

Vanaf het begin werken we eraan om de kwaliteit van de wijnen die we produceren zo goed mogelijk tot uitdrukking te brengen. De wijnmakerij werd opgericht in 1880 en is gedurende zeven generaties doorgegeven aan het eerstgeboren kind van de familie, die de eer en verantwoordelijkheid heeft om dezelfde naam te dragen, Franz.

Franz Haas is niet alleen een wijnmakerij, het is niet alleen een merk. Franz Haas is een man, een familie die al zeven generaties wijn produceert en zeven generaties lang dezelfde levensfilosofie in zijn wijnen heeft gestopt: het constante en eindeloze streven naar perfectie. Elke Franz Haas met zijn eigen touch en stijl.

Volgens Franz Haas zijn wetenschap en berekeningen inderdaad noodzakelijk om voortreffelijke wijnen te verkrijgen, maar het zijn liefde, passie en vastberadenheid die essentieel zijn om ze karakter en complexiteit te geven.
Er is kunst voor nodig, degene die je in je bloed hebt, een liefdevol creatief genie, zoals dat van Franz Haas VII, die vandaag de dag met zijn team de wijnmakerij leidt.

Toen hij nog maar 17 jaar oud was, moest zijn vader Franz Haas VI, met dezelfde koppigheid die later zijn zoon zou hebben gekenmerkt, een rechtszaak aanspannen tegen zijn oom, die zich hebzuchtig en arrogant had getoond, om de rechten van de erfenis van zijn vader, Franz Haas V, en zorgen voor de continuïteit van de familiegeschiedenis. Hij bouwde de wijnmakerij, die we vandaag nog steeds kunnen bezoeken, waardoor het eruitziet als een stal om het te verdedigen tegen de ambities van zijn oom. Dankzij de steun van een vriend van een wijnmakelaar, begon hij dit avontuur met het produceren, vinifiëren en verkopen van de wijn in bulk aan verschillende Zuid-Tiroolse producenten.

Franz Haas VI bleef tot 1986 aan de leiding van het bedrijf, ondanks de vele argumenten en meningsverschillen met zijn zoon: de eerste meer rationeel, een man van cijfers, berekeningen en voorspellingen, de tweede meer emotioneel en menselijk, zoals hij wil om zichzelf te definiëren.
Tegenwoordig is Franz Haas VII ongetwijfeld een man van traditie, maar met de geest van innovatie en experiment. Hij is niet bang voor uitdagingen, want wijn betekent leven voor hem. Al meer dan dertig jaar maakt hij Pinot Nero, een nobele druivensoort die buitengewone wijnen kan produceren, maar tegelijkertijd ook onvoorspelbaar in de teelt en zeer vatbaar voor ziekten en klimaatveranderingen.

Gedurende deze tijd heeft hij niet alleen een enkele Pinot Nero per jaar gevinifieerd, maar verschillende klonen om verschillende stellingen na te streven, verschillende tests uit te voeren op de teelt van verschillende klonen, op vinificatie en veroudering.

Hoe nauwgezet hij ook is, hij heeft natuurlijk alle klonen bijgehouden. Tot op heden vinifieerde hij 592 Pinot Nero. Hij heeft ontdekt hoe grote hoogten de druiven unieke kenmerken geven en is constant op zoek naar de perfecte wijn die hij van zichzelf verwacht, maar nog niet heeft weten te produceren. ‘Maar ik hoop het te doen. Mijn dokter heeft me verteld dat ik ruim 100 jaar zal leven, dus ik heb nog tijd om nog een paar tests te doen! ”

Aan zijn zijde, Maria Luisa, met een onmiskenbaar vleugje warmte voor menselijke relaties, en een gevoel voor esthetiek en schoonheid van Franz Haas. Ze heeft altijd de leiding gehad over het netwerk van agenten dat ze heeft gecreëerd toen ze bij het bedrijf kwam. In 1990 waren er maar weinig wijnproducenten uit Zuid-Tirol aanwezig op de Italiaanse markt, omdat ze destijds allemaal meer op de Duitse waren gericht. Dankzij haar Italiaanse geest heeft ze het bedrijf in deze richting geleid en de voordelen hiervan werden later dus genoten.

Naast hem zijn kinderen: Franz Haas VIII en Sofia. De toekomst.

En de dagelijkse hulp van zijn waardevolle team.

Franz Haas

Renato Pergola

Puro amore ❤️ per i vini 🍷 italiani 🇮🇹

Ik ben Renato en eigenaar van Zio Vino. Met een enorme liefde en passie voor Italiaanse wijnen verwelkom ik u graag bij ons in de winkel.

Kom gerust tijdens de openingsuren eens langs of maak een afspraak om na de openingsuren onze topwijnen te komen bewonderen en proeven!

Saluti
Renato


Zio Vino logo

Zio Vino 🇮🇹

Open van woensdag t/m zaterdag tussen 10u & 18u

Adres: Dorp 10/1, 2230 Herselt

Gsm: +32 476 40 22 95
Mail: welkom@ziovino.be

BTW: BE0893.030.401
BNP Paribas Fortis 31 001 537 164 555

Naar boven

Design by Digital Work
Privacybeleid
©2024 ZioVino.be