Wijnhuis Graci

Het landgoed Graci ligt op de noordelijke helling van de Etna bij Passopisciaro, een gebied waar de wijnbouw duizenden jaren teruggaat. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 1800 en 3000 voet boven zeeniveau. De plantdichtheid varieert tussen 6.000 en 10.000 wijnstokken per hectare. Sommige wijnstokken staan ​​op hun eigen wortels en zijn niet geënt.

Een van de drie wijngaarden bevindt zich in Contrada Arcurìa in Passopisciaro. Arcurìa is een enkel pand in het hart van de Etna DOC dat zich uitstrekt over 52 hectare – variërend in hoogtes tussen 1800 en 2000 voet boven de zeespiegel. Momenteel zijn 36 hectare beplant met wijnstokken, 30 hectare met Nerello Mascalese, 3 hectare met Carricante en ongeveer 2,5 hectare met Catarratto. In een deel van de wijngaard staan ​​de wijnstokken 3 voet uit elkaar in elke rij en er zijn 7 voet tussen de rijen. Het andere gedeelte is niet-geënte ‘alberello’ (hoofdplant), 3 meter uit elkaar geplant, wat een totale dichtheid van 5.000 wijnstokken per hectare oplevert.

De tweede kleinere wijngaard bevindt zich in Contrada Barbabecchi in Solicchiata. Dit kleine landgoed van slechts 4 hectare is beplant met Nerello Mascalese en ligt op een hoogte tussen 3.000 en 4.200 voet boven zeeniveau. Deze wijnstokken werden meer dan 100 jaar geleden geplant vóór de phylloxera-epidemie die eind 1800 de meeste wijngaarden in Europa verwoestte. Dit zijn natuurlijk niet-geënte wijnstokken met hun eigen wortels. De rest van het landgoed is beplant met olijven en appels. Op deze hoge hoogte worden de druiven in november geplukt. Deze druiven ondergaan geen enkele behandeling, zelfs niet die zijn goedgekeurd door de normen voor biologische landbouw. De wijngaard van Barbabecchi produceert een sobere, zeer bijzondere wijn met een grote diepte.

De nieuwe wijngaard van Contrada Feudo di Mezzo is slechts 3 hectare groot en zal in 2008 uitsluitend worden aangeplant met inheemse rassen: Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio voor rode wijnen en Carricante en Catarratto voor witte wijnen. Tussenkomst van welke aard dan ook zal zeer beperkt zijn, zowel in de wijngaard als in de kelder. Herbiciden worden niet gebruikt om de unieke balans en vitale energie van deze bodem ongewijzigd te laten.

Graci gebruikt geen standaard barriques, maar alleen verticale grote houten ‘tini’ en grote, goed gekruide houten vaten. Hun enige doel is om de persoonlijkheden van de wijngaarden en de verschillen tussen de verschillende oogsten te weerspiegelen. Op deze hoogtes kunnen de klimatologische seizoensveranderingen radicaal zijn en dit is de echte schat van het territorium. De Nerello Mascalese beheert deze veranderingen goed en blijft de wijnmaker verbazen en opwinden. Het is dit grote aanpassingsvermogen dat de wijnmaker drijft om wijnen te maken die trouw zijn aan en expressief zijn voor hun echte aard.

Graci

Renato Pergola

Puro amore ❤️ per i vini 🍷 italiani 🇮🇹

Ik ben Renato en eigenaar van Zio Vino. Met een enorme liefde en passie voor Italiaanse wijnen verwelkom ik u graag bij ons in de winkel.

Kom gerust tijdens de openingsuren eens langs of maak een afspraak om na de openingsuren onze topwijnen te komen bewonderen en proeven!

Saluti
Renato


Zio Vino logo

Zio Vino 🇮🇹

Open van woensdag t/m zaterdag tussen 10u & 18u

Adres: Dorp 10/1, 2230 Herselt

Gsm: +32 476 40 22 95
Mail: welkom@ziovino.be

BTW: BE0893.030.401
BNP Paribas Fortis 31 001 537 164 555

Naar boven

Design by Digital Work
Privacybeleid
©2024 ZioVino.be