Wijnhuis Montonale

Hier, in het begin van de 20e eeuw, bewerkte Francesco Girelli de grond van twee hectare in het dorp Conta, waar hij turbiana di Lugana, cabernet sauvignon en merlot plantte. Het lokale verhaal is dat de geuren van zijn fermenterende Lugana-most zo intens waren dat ze de hele buurt aantrokken. Zijn zoon Aldo vervolgde het pad van zijn vader en kocht zes hectare wijngaarden die waren geplant voor turbiana, barbera en marzemino.

Aldo, een ambassadeur van zijn gebied ante litteram, verkocht zijn wijn aan klanten over de hele boog van de Alpen, waarbij hij de naam Lugana wijd verspreidde. Luciano volgde in zijn voetsporen en nam de lessen van Francesco en Aldo in zich op; hij kocht van de adellijke familie Bertani 60 hectare gedeeltelijk beplant met turbiana. Strijd tussen de erfgenamen van de familie bedreigde echter zijn wijnbouwdroom, en de wijngaard werd bijna volledig gerooid; 1998 was de laatste oogst.

Roberto Girelli heeft samen met zijn broers Claudio en Valentino de geuren van de kelder ingeademd sinds hij een kind was. In 2002, toen hij 20 was, werkte hij aan zijn eerste oogst, en een jaar later bracht hij 800 flessen Girelli-wijn uit en schreef zich in bij de afdeling wijnbouw en oenologie van Verona. Zijn eerste Lugana was van de oogst van 2004 en in 2005 plantte de familie nog eens 5 hectare turbiana en andere rode druivensoorten. In 2010 nam het wijnhuis de naam Montonale aan, naar het dorp waar het zich bevindt. In 2012 werd de nieuwe wijnkelder ingehuldigd, net als Roberto’s wens om de opwindende mogelijkheden te verkennen die het lokale teeltgebied bood.

 

Montonale

Renato Pergola

Puro amore ❤️ per i vini 🍷 italiani 🇮🇹

Ik ben Renato en eigenaar van Zio Vino. Met een enorme liefde en passie voor Italiaanse wijnen verwelkom ik u graag bij ons in de winkel.

Kom gerust tijdens de openingsuren eens langs of maak een afspraak om na de openingsuren onze topwijnen te komen bewonderen en proeven!

Saluti
Renato


Zio Vino logo

Zio Vino 🇮🇹

Open van woensdag t/m zaterdag tussen 10u & 18u

Adres: Dorp 10/1, 2230 Herselt

Gsm: +32 476 40 22 95
Mail: welkom@ziovino.be

BTW: BE0893.030.401
BNP Paribas Fortis 31 001 537 164 555

Naar boven

Design by Digital Work
Privacybeleid
©2024 ZioVino.be