Wijnhuis Nervi Conterno

Nervi is een historische, bekende Gattinara-producent en bezit enkele van de meest gewaardeerde wijngaarden in de hele appellatie. Het wijnhuis werd in 1906 opgericht door Italo Nervi en is de oudste Cantina in Gattinara, hoewel veel van de wijngaarden al in 1679 in de familie waren. Het landgoed omvat 28,5 hectare aan wijngaarden, waaronder hun topcrus van Molsino en Valferana. evenals Garavoglie en Casacce. Dit zijn historische crus in Gattinara – vermeldingen van Molsino in stadsrecords dateren al van 1471 en die van Valferana dateren uit 1231!

De familie Nervi bouwde de reputatie van het landgoed op en runde het continu tot 1991 toen een staalmagnaat genaamd Germano Bocciolone het landgoed kocht. Twintig jaar later kocht een groep Noorse investeerders onder leiding van een gepassioneerde wijnverzamelaar, Erling Astrup, de wijnmakerij. Astrup deed zijn best om het kwaliteitsniveau bij Nervi te verhogen en zocht advies in bij zijn oude vriend Roberto Conterno. In 2018 besloot de groep het wijnhuis te verkopen en omdat ze het in goede handen wilden zien vallen, vond ze het het beste om het eerst aan Roberto Conterno aan te bieden. Hoewel Roberto niet actief op zoek was naar een nieuwe wijnmakerij, was de kans om zo’n historisch landgoed met grote wijngaarden in Nebbiolo te verwerven, te moeilijk om te laten liggen. Roberto’s doel, samen met zijn zonen, is om dezelfde veeleisende aandacht voor detail en kwaliteit toe te passen op de wijnen van Nervi als op die van het landgoed Giacomo Conterno. De wijnen zijn al traditioneel, puur en leeftijdswaardig en vanaf hier zullen ze zeker alleen maar beter worden!

Gattinara kreeg in 1967 de DOC-status en werd later geüpgraded naar DOCG in 1990. Volgens het boek van David Lynch en Joe Bastianich, Vino Italiano, “vertegenwoordigt Gattinara de puurste uitdrukking van de noordelijke zones [Piemonte].” De bodem in Gattinara bestaat grotendeels uit vulkanisch grind – overblijfselen van een uitgestorven supervulkaan die 280 miljoen jaar geleden instortte. Het grind is rijk aan mineralen (ijzer, zink, magnesium en mangaan) en klei. Deze vulkanische bodem heeft een duidelijke mineraliteit waardoor ze zich onderscheiden van de naburige appellaties Ghemme, Lessona en Bramaterra.

Het wijnhuis richt zich op drie Gattinara-bottelingen – Gattinara, Gattinara Molsino en Gattinara Valferana. De bottelingen met één wijngaard bevatten het beste fruit van die wijngaarden, terwijl de derde botteling het beste fruit van Garavoglie en Casacce bevat, evenals wat vrijgekomen wijn uit Molsino en Valferana. De Gattinara brengt minimaal 3 jaar door in groot eiken, terwijl beide crus ten minste vier jaar in groot eiken staan. Naast de drie Gattinara’s maken ze een heerlijke rosato van Nebbiolo met een vleugje Uva Rara.

Renato Pergola

Puro amore ❤️ per i vini 🍷 italiani 🇮🇹

Ik ben Renato en eigenaar van Zio Vino. Met een enorme liefde en passie voor Italiaanse wijnen verwelkom ik u graag bij ons in de winkel.

Kom gerust tijdens de openingsuren eens langs of maak een afspraak om na de openingsuren onze topwijnen te komen bewonderen en proeven!

Saluti
Renato


Zio Vino logo

Zio Vino 🇮🇹

Open van woensdag t/m zaterdag tussen 10u & 18u

Adres: Dorp 10/1, 2230 Herselt

Gsm: +32 476 40 22 95
Mail: welkom@ziovino.be

BTW: BE0893.030.401
BNP Paribas Fortis 31 001 537 164 555

Naar boven

Design by Digital Work
Privacybeleid
©2024 ZioVino.be