Wijnhuis Russiz Superiore

In de gemeente Capriva del Friuli, in het hart van het wijngebied Collio Goriziano aan de grens met Slovenië, ligt het landgoed van Russiz Superiore. Russiz als plaatsnaam gaat op zijn minst terug tot 1273, toen een zekere Raimondo della Torre de patriarch van Aquileia werd (in feite prins-bisschop van Friuli). Hij noemde zijn landgoed Russiz Superiore vanwege de hoge (superieure) ligging boven het gehucht Russiz. Het landgoed ging de volgende eeuwen door ontelbare handen, maar stond blijkbaar het grootste deel van die tijd bekend als een bron van fijne wijndruiven. In 1967 kwam het pand te koop. Marco Felluga – eigenaar van een zelfbenoemde wijnmakerij in het nabijgelegen stadje Gradisca d’Isonzo – erkende het geweldige potentieel van de wijngaard en kocht het. Hij wist dat het landgoed, dat al beroemd was om zijn Cabernet Franc, de parel van het familiebedrijf zou kunnen worden. Dus in plaats van Russiz Superiore in de bestaande wijngaarden van de familie te vouwen, besloot hij het te behouden als een apart werkterrein, gevinifieerd en gebotteld als een apart merk.

Marco Felluga vertegenwoordigde de vierde generatie van een wijnhandelaarsfamilie die aan het eind van de 19e eeuw begon met handel drijven in Istrië (onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk). Zijn grootvader was na de Eerste Wereldoorlog begonnen met het verkopen van wijn in Friuli, en het gezin verhuisde na de Tweede Wereldoorlog en het verlies van Istrië aan het Sovjetblok onder Joegoslavië definitief naar het Italiaanse Friuli. Marco Felluga had zijn wijnmakerij opgericht in Gradisca d’Isonzo in 1956 en was klaar om uit te breiden met de aankoop van Russiz Superiore een decennium later.

Roberto Felluga, zoon van Marco, heeft nu het wijnbedrijf van de familie overgenomen en gaat door met het behandelen van Russiz Superiore als een uniek landgoed binnen de portefeuille. Russiz Superiore-wijnen gebruiken alleen fruit van het landgoed – met verschillende inheemse en internationale druivensoorten, voornamelijk wit maar ook rood. Om de Russiz Superiore-lijn verder te onderscheiden, hebben de witte wijnen over het algemeen ongeveer 15-20% van het sap gefermenteerd in nieuwe eikenhouten vaten. Net als de Marco Felluga-lijn zijn ze ontworpen om gedurende meerdere jaren te verbeteren met de leeftijd. De gerespecteerde Cabernet Franc-wijnstokken produceren ook een uitstekende rode wijn voor de portefeuille.

Russiz Superiore

Renato Pergola

Puro amore ❤️ per i vini 🍷 italiani 🇮🇹

Ik ben Renato en eigenaar van Zio Vino. Met een enorme liefde en passie voor Italiaanse wijnen verwelkom ik u graag bij ons in de winkel.

Kom gerust tijdens de openingsuren eens langs of maak een afspraak om na de openingsuren onze topwijnen te komen bewonderen en proeven!

Saluti
Renato


Zio Vino logo

Zio Vino 🇮🇹

Open van woensdag t/m zaterdag tussen 10u & 18u

Adres: Dorp 10/1, 2230 Herselt

Gsm: +32 476 40 22 95
Mail: welkom@ziovino.be

BTW: BE0893.030.401
BNP Paribas Fortis 31 001 537 164 555

Naar boven

Design by Digital Work
Privacybeleid
©2024 ZioVino.be